Κάθε μέρα; δυο φορές την ημέρα; αραιά και πού; η απάντηση έρχεται από τους δερματολόγους.

Το ντους, για τους περισσότερους από μας (θα ευχόμασταν για όλους), είναι μια ρουτίνα της καθημερινότητας. Αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού ή του βραδινού, ανάλογα με το πότε έχει συνηθίσει ο καθένας να μπαίνει στο μπάνιο. Ωστόσο, ως δραστηριότητα, εγείρει και κάποια ερωτήματα, χαλαρούς προβληματισμούς. Έχουμε ήδη ασχολοηθεί με το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις ντους, οποτέ ήρθε η ώρα για το αμέσως επόμενο: κάθε πότε;

Η απάντηση έρχεται από τους δερματολόγους, που είναι και οι πλέον αρμόδιοι επ’ αυτού. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, υπάρχει πράγματι ένας σωστός κι ένας λάθος αριθμός εβδομαδιαίων επαναλήψεων του ντους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είναι περισσότερα από 7 ή λιγότερα από 4, το οποίο μεταφράζεται σε ραντεβού με το νερό και το σαπουνάκι κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα. Το πού θα κινηθείς ακριβώς, εξαρτάται από το πόσο ιδρώνεις τις φανέλες σου, είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω σωματικής άσκησης. Αν γυμνάζεσαι, το ντους γίνεται ιδανικά μετά την προπόνηση, κι όχι πριν, ειδικά αν αντιμετωπίζεις ζητήματα ακμής.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες από τους οποίους καθορίζουν το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις το ντουσάκι σου, το οποίο- υπενθυμίζω- γίνεται για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια, τη βρομίτσα και τα φυσικά έλαια του σώματος που πρέπει ν’ ανανεώνονται. Ο ένας είναι ο τύπος του δέρματος- όσο πιο λιπαρός, τόσο πιο απαραίτητο το συχνό ντους, όσο πιο ευαίσθητο και ξηρό τόσο πιο συνετό το πλύσιμο με ειδικό σφουγγαράκι, πάντα με τα κατάλληλα προϊόντα. Μία ακόμα παράμετρος που καθορίζει τη συχνότητα, είναι το περιβάλλον στο οποίο ζεις και κινείσαι.

Για περισσότερα εδώ