Είναι γεγονός ότι ένα παιδί με βαρηκοΐα τραβάει την προσοχή όχι μόνο προς το ίδιο, αλλά και προς τους γονείς του και κατά συνέπεια επηρεάζει την οικογένεια στο σύνολό της. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να αντιμετωπίσει την πάθηση ενωμένη, ενώ είναι αρκετά αυτά που πρέπει να προσέξουν οι γονείς στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη βαρηκοΐα του παιδιού.

Πολλοί γονείς ανησυχούν και φοβούνται ότι το παιδί τους δε θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή.

Οι ανησυχίες αυτές είναι φυσιολογικές, αφού όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ισχύει ότι ακόμη και με τα ακουστικά βαρηκοΐας το παιδί σας θα έχει δυσκολίες, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί όλη η οικογένεια, όμως τα σημερινά ακουστικά είναι τόσοεξελιγμέναπου μπορούν να βοηθήσουν μέχρι και παιδιά με πολύ μεγάλη απώλεια ακοής.

Για εσάς ως γονιό, ακόμη και η σειρά που γεννήθηκαν τα παιδιά σας θα παίξει ρόλο στις προσδοκίες που έχετε από αυτά. Αν όμως για παράδειγμα το βαρήκοο παιδί σας έχει ένα μικρότερο αδερφάκι, είναι σημαντικό να παραμείνει στα μάτια σας το μεγάλο παιδί και να μη δοθεί ο ρόλος του υπεύθυνου στο μικρότερο απλά και μόνο επειδή ακούει καλύτερα.

Η υγιής ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των κοινωνικών μας ικανοτήτων βασίζεται στην εμπειρία όχι μόνο επιτυχιών αλλά και αποτυχιών στη ζωή μας, όπως επίσης και στην στήριξη που λαμβάνουμε για να μάθουμε από αυτές.

Πολλοί γονείς βαρήκοων παιδιών δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ της προστατευτικότητας και προσδοκιών. Τα παιδιά όμως πρέπει να εξελιχθούν σε δυνατούς, ανεξάρτητους, αυτόνομους ενήλικες, παρά τη βαρηκοΐα τους.

Για περισσότερα εδώ