Η γνώση είναι πάντα δύναμη, πόσο μάλλον σε μία τόσο σημαντική περίοδο, όσο αυτή της εγκυμοσύνης.

 

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ευαίσθητη και ταυτόχρονα όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Οι απορίες που συνοδεύουν το θετικό τεστ είναι πολλές, το ίδιο και το άγχος να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε σε μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους μελλοντικούς γονείς, απευθυνθήκαμε στους γιατρούς του doctoranytime, οι οποίοι απάντησαν στις πιο συχνές ερωτήσεις που συνιστούν τα άγχη των εγκύων.

Πώς επηρεάζει η ιατρική ακτινοβολία το έμβρυο;

Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολίες, αλλά μερικές φορές αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στη διάρκεια της κύησης, ο περιορισμός της ακτινοβολίας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως τον περιορισμό των λήψεων, την μείωση του χρόνου ακτινοσκόπησης, κατάλληλη επιλογή προβολών κτλ. Γενικώς, όσο μεγαλύτερο είναι το έμβρυο τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση της ακτινοβολίας σε αυτό.

Τι πρέπει να κάνω για να μην ανοίξει το δέρμα μου μετά την εγκυμοσύνη;

Αρχικά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη. Η συχνή μέτρηση του βάρους, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι τα πρώτα βήματα για την πρόληψη των ραγάδων και της χαλάρωσης. Σε δεύτερο χρόνο, από το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης η φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ή έλαια μια με δύο φορές τη μέρα είναι αποτελεσματικό μέτρο για τη διατήρηση της ελαστικότητας.

Είναι φυσιολογικό που δεν φαίνομαι έγκυος;

Η μήτρα μεγαλώνει σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Περίπου την 12η με 16η εβδομάδα αρχίζει να φαίνεται το φούσκωμα στην κοιλιά, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο, καθώς εξαρτάται και από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας.

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τι πρέπει να αποφεύγω;

Για την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης καλό θα ήταν το ζευγάρι να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ο οποίος σε συνάρτηση με το ιστορικό θα είναι σε θέση να συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με το θέμα. Σε μία κύηση που εξελίσσεται φυσιολογικά μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή σε βαθμό που να αισθάνεται η γυναίκα και ο σύντροφος της άνετα.

Επηρεάζει η ακτινοβολία του κινητού την ανάπτυξη του εμβρύου; Αν ζω κοντά σε κεραίες κινδυνεύω περισσότερο;

Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε οποιαδήποτε ακτινοβολία. Το κινητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή της μπροστά στον υπολογιστή, tablet κτλ.

Τι σημαίνει αν δω αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός. Το χρώμα του αίματος, η ποσότητα και το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωση στην κάθε περίπτωση. Γενικά, μπορεί να συνδέεται με αποβολή, έκτοπη κύηση, προδρομικό πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα, τραυματισμό από σεξουαλική επαφή, έναρξη τοκετού κτλ, ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να σηκώνω το μεγαλύτερο παιδάκι μου αν είμαι έγκυος;

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άρση βάρους. Τους πρώτους μήνες θα πρέπει έτσι και αλλιώς η έγκυος να είναι πολύ προσεκτική και αργότερα το επιπρόσθετο βάρος θα καταπονήσει την ήδη βεβαρημένη μέση προκαλώντας έντονους πόνους. Επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις. Γενικά, σε μια εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού αυτό μπορεί να επιτραπεί.

Για ολόκληρο το άρθρο εδώ