Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί τα βήματα για να διαχειρίζεσαι το θυμό σου απέναντι στα παιδιά σου…

Προχθές πήγαμε οικογενειακώς στις κούνιες στην παραλία… Η μικρούλα ανυπομονούσε να ανέβει στο ροζ ποδηλατάκι της και να κάνει βόλτα στην παραλία… Μόλις ανέβηκε νομίζω ένιωθε το πιο ευτυχισμένο παιδάκι του κόσμου! Με το που ανεβαίνει, την πλησιάζει ένα σχεδόν συνομήλικο αγοράκι… Εκείνη το κοιτούσε χαμογελαστή. Εκείνο αφού την κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα την σπρώχνει με δύναμη για να πέσει από το ποδήλατο. Αυτή φυσικά έβαλε σοκαρισμένη τα κλάματα και την πήραμε αγκαλίτσα… Το αγοράκι όμως δεν είχε την ίδια τύχη. Το άρπαξε ο μπαμπάς του και άρχισε να το χτυπάει…

Σκεφτόμουν πόσο μπερδεμένο μπορεί να νιώθει. Ο μπαμπάς του το χτυπάει για να το μάθει ότι δεν πρέπει… να χτυπάει!

Στη συνέχεια σκεφτόμουν και εκείνον τον μπαμπά που προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει όρια στο παιδί του αλλά βλέπει ότι τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα… Πόση ματαίωση και απογοήτευση μπορεί να νιώθει; Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια μας στην παιδική χαρά. Η μικρούλα κοιτούσε απορημένη και ακίνητη γονείς να βρίζουν και να χτυπάνε τα παιδιά τους.

Ο θυμός είναι ένα πολύ δυνατοί και πολύπλοκο συναίσθημα. Ωστόσο, το κακό είναι ότι ένας θυμωμένος γονιός δημιουργεί ένα εξίσου θυμωμένο παιδί…

Ειδικά στην εγκυμοσύνη, τα νεύρα των μαμάδων χτυπάνε κόκκινο. Όμως, πολλοί από εσάς μου έχετε εκφράσει την δυσκολία σας να ελέγξετε το θυμό σας ανεξαρτήτως εγκυμοσύνης.

Θεωρώ ότι είμαι αρκετά υπομονετικός άνθρωπος, ειδικά όποτε συναναστρέφομαι με την μικρή. Όμως μερικές φορές αναρωτιέμαι «πόση υπομονή χρειάζεται πια;» Αν πιάσω τον εαυτό μου να ανεβάζει τον τόνο, ένα καμπανάκι χτυπάζει μέσα μου που προσπαθεί να με βάλει στη θέση μου.

Σκέφτομαι ότι το παιδί μου δεν είναι εκεί για να ξεσπάω επάνω του. περιμένει από μένα να μάθει τον κόσμο… Δεν θέλω να έχει μια μαμά που χάνει τον αυτοέλεγχο. Το αποτέλεσμα θα είναι αρχικά να νιώσει κι εκείνη τεράστια ανασφάλεια, φόβο αλλά το χειρότερο είναι ότι της μαθαίνω, άθελά μου να κάνει το ίδιο. Αυτό έκανε και ο μπαμπάς που χτυπούσε τον μικρούλι που έσπρωξε την μικρή μου… Αυτό το παιδί δεν πρόκειται να σταματήσει να χτυπάει αν όποτε το κάνει τον χτυπάνε.

Για ολόκληρο το άρθρο εδώ