Είναι η συγχώρεση το «όπλο» των δυνατών;

«Συγχωρώ» δεν σημαίνει «ξεχνώ». Σημαίνει, όμως, πως είμαι έτοιμος να προχωρήσω αφήνοντας πίσω μου όλα τα αρνητικά συναισθήματα που με καθηλώνουν στον αδιέξοδο θυμό. Όταν δε συγχωρούμε, αγκιστρώνουμε τον εαυτό μας με δεκανίκια στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να πετάξουμε ψηλά. Και αυτό είναι που μας προκαλεί το μίσος, η μνησικακία και ο θυμός: μας κρατά στο έδαφος, όπως ακριβώς αυτά τα δεκανίκια. Πλήθος ερευνών δείχνει τώρα πως ο θυμός και τα αρνητικά συναισθήματα μας σκοτώνουν. Στο βιβλίο του με τίτλο “Anger” ο δόκτωρ Ρέντφορντ Σαπόλσκι του Πανεπιστημίου του Duke μάς προειδοποιεί ότι τα αρνητικά συναισθήματα θεωρούνται πλέον βασικός παράγοντας για καρδιακές ασθένειες, τουλάχιστον ισοδύναμος με τους γνωστούς εχθρούς, όπως την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Μια ολοκληρωμένη ζωή με το ταίρι σου δεν μπορεί να περιλαμβάνει μίσος, μνησικακία και θυμό. Συμφωνείς;

«Αλλά, Τζιλ, τα έχω αυτά τα συναισθήματα. Είναι σωστό να τα αγνοήσω;» ίσως έλεγε η Μαριάννα. Όχι, σίγουρα όχι. Το έκανα αυτό επί χρόνια, και το αποτέλεσμα ήταν πολύ μεγάλος πόνος όταν άρχισα να εξερευνώ τα συναισθήματά μου. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου μέσα σου, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να ξεχειλίζουν, και τότε αρχίζει το γλέντι του πόνου.

Μαριάννα, δεν μπορούμε να γεμίσουμε ένα φλιτζάνι το οποίο είναι ήδη γεμάτο. Δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα θαύματα αν δεν αδειάσουμε την κοπριά. Σε προσκαλώ λοιπόν τώρα να αφήσεις τα δεκανίκια και να ελευθερωθείς. Ένα από τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι η συγχώρεση.

Έχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε πως όταν συγχωρούμε, δε συμφωνούμε με αυτό που έχει κάνει ο άλλος.

Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε άτομο σε κάποια δεδομένη στιγμή κάνει το καλύτερο που μπορεί με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχει. Ο πόνος που προκαλεί επιστρέφει μέρος του πόνου που έχει βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ