Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε, εάν δεν το ξέρετε μέχρι τώρα, είναι πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα.

Αν και δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη ψωρίαση, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και κάποιες τροφές να τα επιδεινώσουν. Επίσης η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στη ψωρίαση, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι αυξημένα σε άτομα με ψωρίαση. Δείτε παρακάτω τι είναι προτιμότερο να τρώτε.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες, και συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα ιχθυέλαια πιστεύεται ότι μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ιχθυέλαιο δεν μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση, αλλά υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που έτειναν να έχουν λιγότερη φαγούρα και ερυθρότητα όταν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Οι τροφές ολικής άλεσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής διατροφής, γιατί έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τα συμπτώματα της νόσου, παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη γενική υγεία.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Παρόλα αυτά μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι όταν αποφεύγουν τις παρακάτω τροφές βλέπουν διαφορά προς το καλύτερο.

Κόκκινο κρέας

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση δήλωσαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα τους όταν έκοψαν το κόκκινο κρέας.

Αλκοόλ

Πιστεύεται ότι το αλκοόλ πυροδοτεί τα συμπτώματα της ψωρίασης, πιθανώς γιατί αυξάνει τη φλεγμονή. Μια μέτρια κατανάλωση μπορεί να μη δημιουργήσει προβλήματα, όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ενδέχεται να επηρεάζει τη δράση ορισμένων φαρμάκων. Αν και τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν ελέγχονται προσπαθήστε να περιορίσετε ή να κόψετε το αλκοόλ, εφόσον διαπιστώνετε βελτίωση.

Για ολόκληρο το άρθρο εδώ