Οι 5 τρόποι για να οργανωθείς αποτελεσματικά και να κάνεις το όνειρό σου, πραγματικότητα.

Εχεις μια απασχόληση ως χόμπι στον ελεύθερο χρόνο σου; Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι θα μπορούσες να μετατρέψεις αυτή τη δραστηριότητα σε μια νέα επιχείρηση; To έχω δει αρκετά συχνά να συμβαίνει πια. Φτιάχνεις κοσμήματα, ζωγραφίζεις, πλέκεις, ράβεις, αγαπάς να φωτογραφίζεις; Κυριολεκτικά οτιδήποτε παρέχει αξία και προσφέρει υπηρεσία σε άλλους, μπορεί να μετατραπεί σε μια επικερδή επιχείρηση.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Προετοιμάσου για 6 μήνες σκληρής δουλειάς

Για να δημιουργήσεις μια νέα επιχείρηση απαιτεί αφοσίωση, πάθος και επιμονή. Αρχικά θα πρέπει να δεσμευτείς για ένα διάστημα 6 μηνών τουλάχιστον για να προετοιμαστείς και να οργανωθείς, έτσι ώστε να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Να έχεις σχεδιάσει και παράγει τα πρώτα προϊόντα σου, την ιστοσελίδα σου, τα social media, την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης και να έχεις κάνει τη σωστή έρευνα αγοράς.

Κάνε έρευνα αντιδράσεων

Πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι, οι γνωστοί και φίλοι σας στο χόμπι σου; Σου ζητούν να τους φωτογραφίζεις, θέλουν να αγοράσουν τα πράγματά σου; Ποια είναι η αντίδρασή τους μόλις έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα σου ενθουσιάζονται ή όχι; Επιθυμούν να τα αγοράσουν; Όταν μελετήσεις τις αντιδράσεις τους, θα έχεις σταδιακά μια ξεκάθαρη απάντηση για το εάν το προϊόν σου είναι επιθυμητό ή όχι. Όπως και να έχει, κάθε αντίδρασή τους θετική ή αρνητική είναι θεμιτή. Γιατί είτε μας δίνει ώθηση για να προχωρήσουμε, είτε μας δίνει την ευκαιρία να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε.

Ξεκινήστε απλά

Για να ξεκινήσεις τη μετάβαση από το χόμπι στο επάγγελμα, χρησιμοποίησε απλούς τρόπους.

Απλοποίησε τις διαδικασίες και κράτα τους στόχους σου σαφείς. Απόφυγε να μπεις στη διαδικασία σύγκρισης, παρατήρησε το τι κάνουν οι υπόλοιποι στο χώρο σου με τη ματιά της περιέργειας και όχι της σύγκρισης. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό που εσύ κάνεις εδώ και αρκετά χρόνια, όποτε έχουν εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων. Δεν θα σε ωφελήσει, εάν μπεις σε διαδικασία σύγκρισης. Μπορεί να σε μπλοκάρει και να μη δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να δημιουργήσει κάτι νέο.

Σχεδίασε τα οικονομικά σου

Ως μέρος του επιχειρηματικού σου σχεδίου, υπολόγισε τα μηνιαία σας έξοδα, το προβλεπόμενο εισόδημα και το συνολικό κόστος εκκίνησης, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού μπορεί να χρειαστεί και διαφόρων επαγγελματικών εξόδων. Κάνε ένα πλάνο εξοικονόμησης χρημάτων σε βάθος 6 μηνών, για να μπορέσεις να λειτουργήσεις τη νέα σου επιχείρηση χωρίς στρες.

Για ολόκληρο το άρθρο εδώ